Περί κιθάρας

 

Οι κιθάρες που κατασκευάζω είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας εμπειρίας στο χώρο της οργανοποιείας και εκτενούς μελέτης πάνω στην κατασκευή της χειροποίητης κιθάρας από την γέννησή της μέχρι και σήμερα.

 

Συνεχίζοντας την παράδοση, χρησιμοποιώ τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες δημιουργώντας όργανα με την διαχρονική, γλυκιά φωνή της ισπανικής κλασσικής κιθάρας, μέσα από μια σύγχρονή οπτική όσον αφορά τον σχεδιασμό και την αισθητική.

 

Επικεντρώνομαι σε έναν ήχο ο οποίος επιτρέπει στον μουσικό να εκφραστεί μέσα από ποικιλία ηχοχρωμάτων, δυναμικών και διάρκειας, σε συνδιασμό με την ένταση και την προβολή που απαιτείται από μια σύγχρονη κλασσική κιθάρα.

 

 

 

 

 

Soundport

 

Το sound portal ή soundport, είναι μία ελλειπτική συνήθως τρύπα στα πλαϊνά της κιθάρας που συνεργάζεται με την τρύπα του καπακιού.

 

Οι πρώτοι πειραματισμοί άρχισαν την δεκαετία του 90 στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν κάποιος ρίξει μια ματιά σε όργανα περασμένων αιώνων στην Ευρώπη, θα δει λαούτα, μαντολίνα και άλλα όργανα με επιπλέον τρύπα (ή τρύπες) στα πλαϊνά.

 

Αυτή η επιπλέον τρύπα επιτρέπει καλύτερα την ροή του αέρα στο όργανο. Σαν αποτέλεσμα οι νότες είναι πιο ευδιάκριτες μεταξύ τους και επιτυγχάνεται καλύτερη προβολή.

 

Επίσης η θέση της τρύπας κάτω από το αριστερό αυτί του παίχτη (για τους δεξιόχειρες), λειτουργεί σαν ένα είδους φυσικού μόνιτορ που του επιτρέπει να ακούει καλύτερα αυτό που  παίζει, αλλά και να ακούει την κιθάρα του στερεοφωνικά, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο.

 

Η κατασκευή μας με συρόμενο πορτάκι επιτρέπει να έχουμε όσο ανοιχτό θέλουμε το soundport ή ακόμα να το κλείσουμε εντελώς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αλλαγή στην βασική συχνότητα του οργάνου έως και 4 ημιτόνια, πράγμα που ουσιαστικά επιτρέπει να  «κουρδιστεί» το όργανο ανάλογα.

 

Επιπλέον είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αισθητικό στοιχείο που κάνει την κιθάρα ξεχωριστή.

 

 

 

 

 

 

Υγρασία Και Θερμοκρασία

 

Οι κιθάρες κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, υγρασίας 40%-45%. Οι ιδανικές συνθήκες φύλαξης μιας κιθάρας όταν φύγει από το εργαστήριο είναι 18-26 βαθμούς θερμοκρασία και 45%-55% υγρασία. Αν η κιθάρα βρίσκεται όσο το δυνατόν κοντά σε αυτές τις συνθήκες και δεν εκτίθεται σε απότομες αλλαγές υγρασίας και θερμοκρασίας θα αποδίδει πάντα ιδανικά.